Σαν Σήμερα

5 Μαΐου 1956

5 Μαΐου 1956

Σαν σήμερα, στις 5 Μαΐου του 1956, ο Elvis Presley σκαρφαλώνει για πρώτη φορά στην κορυφή των single και album charts με το ‘Heartbreak Hotel’.

Το “Heartbreak Hotel”, έμεινε «καρφωμένο» στην πρώτη θέση των Top 100 chart του Billboard για επτά εβδομάδες, Cashbox’s pop singles charts για έξι εβδομάδες και Country and Western charts για δεκαεπτά εβδομάδες, ενώ έφθασε στο Νο 3 στα R&B charts. Πρόκειται για το πρώτο Νο 1 του Elvis Presley, το πρώτο σε πωλήσεις single στις ΗΠΑ για την χρονιά 1956, αλλά και το πρώτο “million-seller” για τον Βασιλιά, αφού οι  πωλήσεις του ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε στο Νάσβιλ του Τενεσί στις αρχές του Ιανουαρίου και δημιουργοί του είναι οι Mae Boren Axton, Thomas Durden και Elvis Presley.

Λέγεται ότι ο Axton, εμπνεύστηκε τους στίχους του τραγουδιού διαβάζοντας ένα άρθρο της εφημερίδας, σχετικά με την αυτοκτονία ενός μοναχικού ανθρώπου, που αφού κατέστρεψε όλα τα έγγραφα που αποδείκνυαν την ταυτότητά του, πήδηξε από το παράθυρο ενός ξενοδοχείου, αφήνοντας πίσω του ένα σημείωμα που έγραφε μόνο την φράση “I walk a lonely street”.

Ο Axton παρουσίασε το τραγούδι στον Presley, το Νοέμβρη του 1955, σε μια country εκδοχή. Ο Elvis συμφώνησε να το ηχογραφήσει, πράγμα το οποίο και έπραξε στις 10 Ιανουαρίου του 1956, με το συγκρότημά του, τους Blue Moon Boys, τον κιθαρίστα Chet Atkins, και τον πιανίστα Floyd Cramer. Μόνο που η μουσική του “Heartbreak Hotel” από «country» γύρισε σε ένα «eight-bar blues» με ατέλειωτο reverb, κάτι που στην πορεία θα αποτελούσε και το χαρακτηριστικό των ηχογραφήσεων του Presley στην Sun.

Τα επόμενα χρόνια ξανα-ηχογραφήθηκε από πολλούς καλλιτέχνες, όπως οι The Animals, Jimi Hendrix κ.α.

Ο Robert Plant των Led Zeppelin, δήλωσε ότι το “Heartbreak Hotel” του άλλαξε τη ζωή, όταν το πρωτο-άκουσε στην ηλικία των 8 ετών, ενώ ο Keith Richards των The Rolling Stones είπε κάποτε: “Όταν άκουσα το Heartbreak Hotel, κατάλαβα πραγματικά τι ήθελα να γίνω στην ζωή μου…”

Ηλίας Πελέκης

May 5th, 2020

No Comments

Comments are closed.