Σαν Σήμερα

4 Σεπτεμβρίου 1982

4 Σεπτεμβρίου 1982

Σαν σήμερα, στις 4 Σεπτεμβρίου του 1982, οι Αμερικανοί The Steve Miller Band βρίσκονται στην κορυφή των US singles charts με το τραγούδι ‘Abracadabra’, όπου και θα παραμείνουν για δύο εβδομάδες.

Το ‘Abracadabra’, που σκαρφάλωσε και στο No.2 των UK singles charts, είναι το τρίτο No.1 του συγκροτήματος στην Αμερική και κυκλοφόρησε ως το πρώτο single του ομότιτλου άλμπουμ ‘Abracadabra’ του 1982.

Λέγεται ότι ο Miller εμπνεύστηκε το κομμάτι από την Αμερικανίδα τραγουδίστρια Diana Ross, μετά την γνωριμία τους και την κοινή τους εμφάνιση σε επεισόδιο του pop music TV show Hullabaloo την δεκαετία του ’60. Οι στίχοι, “Round and round and round it goes, where it stops nobody knows” αναφέρονται στον «τροχό» της ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής εκπομπής The Original Amateur Hour. (ο τροχός γυρνούσε κατά την έναρξη της εκπομπής και έβγαζε την σειρά με την οποία θα εμφανίζονταν οι καλλιτέχνες στο show).

Ο Steve Miller, μιλώντας στο The Howard Stern Show τον Ιούνιο του 2016, δήλωσε πως η πρώτη του δισκογραφική εταιρεία η Capitol Records, δεν πίστευε ότι το ‘Abracadabra’ θα κάνει επιτυχία και δεν ήθελαν να το κυκλοφορήσουν. Την ίδια περίοδο, ο Miller που είχε συμφωνία και με την Phonogram στην Ευρώπη, ακύρωσε την περιοδεία του στην Αμερική, καθώς το τραγούδι βρισκόταν στο Νο.1 σε δέκα χώρες και σε πρώτες θέσεις σε άλλες έξι, εκτός από τις ΗΠΑ. Έπειτα από την τεράστια επιτυχία που γνώρισε το τραγούδι σε όλο τον κόσμο, η  Capitol αποφάσισε να κυκλοφορήσει το single στις ΗΠΑ και κάπως έτσι το ‘Abracadabra’ βρέθηκε στην κορυφή των US singles charts, εκτοπίζοντας το “Hard to Say I’m Sorry” των Chicago.

Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος μαζί με τα “The Joker” και “Rock ‘n’ Me”, καθώς παρέμεινε στο top ten του Billboard Hot 100 για δεκατέσσερις εβδομάδες, ενώ βρίσκεται στο Νο.70 της λίστας Greatest Songs of all time του Billboard.

Ηλίας Πελέκης

September 4th, 2018

No Comments

Comments are closed.