Σαν Σήμερα

4 Ιουνίου 1984

4 Ιουνίου 1984

Σαν σήμερα, στις 4 Ιουνίου του 1984, κυκλοφορεί στην Αμερική το έβδομο στούντιο άλμπουμ του Bruce Springsteen, “Born in the U.S.A.”

Το “Born in the U.S.A.” κυκλοφόρησε από την Columbia Records και είναι το έβδομο και το πιο εμπορικό άλμπουμ του «Αφεντικού» (The Boss). Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε από τον  Bruce Springsteen και τους E-Street Band, ενώ η παραγωγή του έγινε από τους Chuck Plotkin και Jon Landau στα στούντιο The Power Station και The Hit Factory στη Νέα Υόρκη.

Το “Born In The USA”, έχει έναν πιο δυναμικό stadium rock ήχο, σε σχέση με τις ακουστικές και σκοτεινότερες μελωδίες του προηγούμενου άλμπουμ “Nebraska” (1982), με τον Springsteen να δηλώνει πως «Εάν κάποιος παρατηρήσει το υλικό, ειδικά στην πρώτη πλευρά του δίσκου, στην πραγματικότητα έχει γραφτεί με παρόμοιο τρόπο με το Nebraska – οι χαρακτήρες, οι ιστορίες, ο τρόπος γραφής – απλά υπάγεται στο ροκ «σετάρισμα».

Το εμβληματικό εξώφυλλο του δίσκου, τραβηγμένο από την Annie Leibovitz, είναι επηρεασμένο από το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου και ο Springsteen έχει δηλώσει σχετικά ότι «Είχαμε τη σημαία στο εξώφυλλο γιατί το πρώτο κομμάτι λεγόταν “Born In The USA” και το θέμα του δίσκου ουσιαστικά ακολουθεί τα θέματα για τα οποία γράφω τα τελευταία έξι-εφτά χρόνια. Αλλά, η σημαία είναι ένα ισχυρό σύμβολο και όταν αφήνεις τα πράγματα χαλαρά, δεν ξέρεις τι θα γίνει με αυτό».

Το “Born In The USA”, απέσπασε θετικές κριτικές και γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία σκαρφαλώνοντας στην πρώτη θέση του Bilboard 200, αλλά και την πρώτη θέση των Βρετανικών Albums Charts, όπου και παρέμεινε  για επτά και πέντε εβδομάδες αντίστοιχα. Περιέχει επτά Top 10 singles: “Dancing in the Dark”, “Cover Me”, “Born in the U.S.A.”, I’m on Fire”, “Glory Days”, “I’m Goin’ Down”, και “My Hometown”, με τα οποία θα λάβει αρκετές διακρίσεις*.

Το “Born In The USA”, είχε πουλήσει 30 εκατομμύρια αντίτυπα μέχρι το 2012, ενώ συχνά φιγουράρει στις λίστες με τα καλύτερα albums όλων των εποχών. Επιπλέον, είναι το πρώτο album που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ σε μορφή CD το Σεπτέμβριο του 1984.

*Για το τραγούδι “Dancing in the Dark” το 1984 θα κερδίσει το American Music Award “Favorite Pop/Rock Single” και το 1985 το βραβείο Grammy “Best Rock Vocal Performance, Male”. Επίσης το 1985 για το άλμπουμ αυτό, θα κερδίσει τρία American Music Awards: “Favorite Pop/Rock Album”, “Favorite Pop’Rock Male Artist” και “Favorite Pop/Rock Male Artist Video.

Ηλίας Πελέκης

June 3rd, 2019

No Comments

Comments are closed.