Σαν Σήμερα

4 Μαΐου 1970

4 Μαΐου 1970

Σαν σήμερα, στις 4 Μαΐου του 1970, στο Αμερικανικό πανεπιστήμιο του Kent στην πολιτεία του Ohio, η Εθνική Φρουρά ανοίγει πυρ σκοτώνοντας τέσσερις φοιτητές και τραυματίζει άλλους εννέα, σε πορεία διαμαρτυρίας κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Το επεισόδιο αυτό ενέπνευσε τον Neil Young να γράψει το τραγούδι Ohio,  το οποίο αργότερα ερμηνεύτηκε από τους Crosby, Stills, Nash & Young και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Πρόεδρος Richard Nixon, ανακοίνωσε σε τηλεοπτική εκπομπή στις 30 Απριλίου, την εισβολή Αμερικανικών στρατευμάτων στην Καμπότζη. Την επόμενη ημέρα, 1η Μαΐου του 1970, μια ομάδα 500 περίπου φοιτητών του Kent State University, ξεκίνησε μια πορεία διαμαρτυρίας θέλοντας να δηλώσει την διαφωνία τους για την εκστρατεία της Καμπότζης. Στην διαμαρτυρία συμμετείχαν κι άλλοι απλοί πολίτες που ήταν αντίθετοι με τον πόλεμο του Βιετνάμ. Φυσικά, δεν έλειψαν τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, με τους πρώτους να εκτοξεύουν μπουκάλια και πέτρες και τους δεύτερους να προχωρούν σε συλλήψεις.

Παρόμοια ήταν η κατάσταση και τις επόμενες δύο μέρες, με την ατμόσφαιρα να πυροδοτείται ακόμα περισσότερο από δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων, όπως αυτές του κυβερνήτη Rhodes, που κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατονόμασε τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές Αντι-αμερικανούς που είχαν βάλει ως στόχο την καταστροφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του Ohio.

Οι υπεύθυνοι του πανεπιστημίου, προσπάθησαν να σαμποτάρουν την προγραμματισμένη πορεία διαμαρτυρίας των φοιτητών στις 4 Μαΐου, τυπώνοντας 12.000 φυλλάδια που δήλωναν ότι η πορεία έχει ακυρωθεί. Πάρα το γεγονός αυτό, συγκεντρώθηκαν πάνω από 2000 άτομα και η πορεία ξεκίνησε μετά τον χτύπο της καμπάνας (Victory Bell) του πανεπιστημίου (η καμπάνα που ιστορικά χρησιμοποιούταν για να σηματοδοτήσει τις νίκες στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια).

Στο σημείο είχαν φτάσει ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις (μέχρι και άρματα μάχης) που προσπαθούσαν να διαλύσουν την πορεία των διαδηλωτών με κάθε τρόπο. Οι αστυνομικές – στρατιωτικές δυνάμεις πέταξαν δακρυγόνα, οι διαδηλωτές απάντησαν με πέτρες και κάπως έτσι, 29 «άντρες» της Εθνικής Φρουράς (φοβούμενοι για την ζωή τους, όπως δήλωσαν αργότερα) άνοιξαν πυρ, πυροβολώντας 67 φορές σε διάστημα 13 δευτερολέπτων, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τέσσερις φοιτητές και να τραυματίσουν άλλους εννέα, εκ των οποίων ο ένας υπέστη μόνιμη παράλυση.

Τις επόμενες μέρες, εκατοντάδες πανεπιστήμια, κολέγια και γυμνάσια παρέμεινα κλειστά σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω φοιτητικής απεργίας και περίπου 4 εκατομμύρια φοιτητές συνέχισαν να διαδηλώνουν για το τραγικό συμβάν και για τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Ο Neil Young, θέλοντας να διαμαρτυρηθεί κι αυτός για το τραγικό συμβάν της 4ης Μαΐου, συνθέτει το τραγούδι “Ohio”. Το “Ohio” θα κυκλοφορήσει σαν single από τους Crosby, Stills, Nash & Young τον Ιούνιο του 1970 και θα φτάσει στο Νο.14 του αμερικάνικου Billboard Hot 100 και στο Νο.16 στον Καναδά. Θα συμπεριληφθεί στο διπλό άλμπουμ του συγκροτήματος Four Way Street το 1971.

Το κομμάτι διασκευάστηκε αρκετές φορές από καλλιτέχνες όπως οι : The Isley Brothers, Paul Weller, Devo, Tori Amos, Mott the Hoople, The Dandy Warhols κ.α., με τελευταίους τους Blackfoot στο Southern Native του 2016.

Ηλίας Πελέκης

May 5th, 2020

No Comments

Comments are closed.