Σαν Σήμερα

3 Ιουνίου 1970

3 Ιουνίου 1970

Σαν σήμερα, στις 3 Ιουνίου του 1970, ο τραγουδιστής των The Kinks, Ray Davies, αναγκάζεται να διακόψει την περιοδεία του συγκροτήματος στην Αμερική και να ταξιδέψει 6.000 μίλια από την Νέα Υόρκη ως το Λονδίνο, για να ηχογραφήσει μία μόνο λέξη.

Όλα αυτά συνέβησαν, γιατί το BBC Radio είχε απαγορεύσει την αναμετάδοση του συγκεκριμένου τραγουδιού καθώς υποστήριζε πως οι στίχοι του περιέχουν τοποθέτηση προϊόντος. Έτσι λοιπόν, ο Ray Davies αναγκάστηκε να διακόψει την περιοδεία του συγκροτήματος στην Αμερική και να ταξιδέψει 6.000 μίλια από την Νέα Υόρκη ως το Λονδίνο, για να ηχογραφήσει την λέξη “cherry cola” που θα αντικαθιστούσε τη λέξη “Coca-Cola” της αρχικής έκδοσης του κομματιού.

* το “Lola” των The Kinks είχε αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα και άλλες φορές, καθώς κάποιοι σταθμοί απαγόρευσαν την αναμετάδοση του λόγω του φύλου της “Lola”(ς) αυτή τη φορά. Το τραγούδι απαγορεύτηκε και στην Αυστραλία λόγω του «αμφιλεγόμενου θέματος». Ο Ray Davies πάντως, σε ένα άρθρο του Record Mirror με τον τίτλο “Sex Change Record: Kink Speaks”, δήλωσε “It really doesn’t matter what sex Lola is, I think she’s alright”.

Παρόλα αυτά, το “Lola” έγινε το πιο δημοφιλές και αναγνωρίσιμο κομμάτι των Kinks και έφτασε στο Νο.2 των UK Singles Chart και στο Νο.1 του Billboard Hot 100. κατέλαβε την 422η θέση της λίστας “500 Greatest Songs of All Time” του περιοδικού Rolling Stone και την 473η θέση σε ανάλογη λίστα του NME.

Ηλίας Πελέκης

June 3rd, 2019

No Comments

Comments are closed.