Σαν Σήμερα

3 Ιανουαρίου 1946

3 Ιανουαρίου 1946

Σαν σήμερα, στις 3 Ιανουαρίου του 1946, γεννιέται ο Βρετανός μπασίστας, κιμπορντίστας, συνθέτης, μουσικός παραγωγός, γνωστότερος ως ιδρυτικό μέλος των Led Zeppelin, John Paul Jones (John Richard Baldwin).

Γεννήθηκε στο Sidcup του Kent της Αγγλίας και ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία έξι ετών, με κυριότερη επιρροή τον πατέρα του Joe Baldwin, ο οποίος ήταν επαγγελματίας μουσικός. Τα πρώτα του ακούσματα προερχόταν από ποικιλία μουσικών ειδών και μουσικών όπως της blues (Big Bill Broonzy), της jazz (Charles Mingus) και της κλασικής μουσικής (Sergei Rachmaninoff).

Στα 14 του χρόνια διευθύνει τη χορωδία τοπικής εκκλησίας και παίζει όργανο (εκκλησιαστικό όργανο), ενώ αγοράζει και το πρώτο του ηλεκτρικό μπάσο, ένα Dallas Tuxedo. Πολλά «μπάσα» θα περάσουν από τα χέρια του μέχρι να αγοράσει ένα Fender Jazz Bass του 1962, το οποίο και θα χρησιμοποιεί μέχρι το 1976.

Στα 15 του, συμμετέχει για πρώτη του φορά σε συγκρότημα τους The Deltas και λίγο αργότερα στους Jett Blacks με τον John McLaughlin. Το μεγάλο βήμα όμως γίνεται το 1962, όταν προσλαμβάνεται από τους Jet Harris και Tony Meehan για να παίξει στους The Shadows. Κάπως έτσι, μέσα από μια συνεργασία του με τους Shadows, γνωρίζει και τον Jimmy Page. Την ίδια περίοδο κυκλοφορεί και το πρώτο του προσωπικό single με τίτλο “Baja” μέσω της “Pye Records”. Από το 1966 μέχρι το 1968 συνεργάζεται σαν session μουσικός με καλλιτέχνες όπως οι The Yardbirds, the Rolling Stones Herman’s Hermits, Donovan, Jeff Beck, Cat Stevens, Rod Stewart, Shirley Bassey, Dusty Springfield, Etta James, Walker Brothers, Memphis Slim, κ.α..

Το καλοκαίρι του 1968 και ενώ συνεχίζει να παίζει σαν session μουσικός, ολοκληρώνεται η σύνθεση των πρόσφατα σχηματισμένων Led Zeppelin.

Η παρέα των John Paul Jones, Jimmy Page, Robert Plant, και John Bonham, δημιούργησαν ένα από τα δημοφιλέστερα συγκροτήματα στην ιστορία της μουσικής. Οι Led Zeppelin, που αναδύθηκαν μέσα από τη Βρετανική blues rock σκηνή, με επιρροές από τα blues και το rock ‘n’ roll, είναι ένα από τα δέκα πρώτα σε πωλήσεις συγκροτήματα στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Θεωρούνται πρωτοπόροι στην δημιουργία νεότερων ειδών μουσικής, όπως το Hard Rock και το Heavy Metal (που κυριάρχησαν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80) και αποτέλεσαν την βασική επιρροή πολλών άλλων καλλιτεχνών.

Όπως ήταν επόμενο, ο John Paul Jones γίνεται αυτομάτως μέλος της ελίτ των καλλιτεχνών του είδους, αλλά παρά την πάρα πολύ μεγάλη δημοτικότητα του συγκροτήματος, ο ίδιος προσπαθεί να παραμένει εκτός των φώτων της δημοσιότητας, όντας ιδιαίτερα ντροπαλός και χαμηλών τόνων.

Το 1973, οι συνεχείς περιοδείες και η απουσία του από την οικογένεια του, του προκάλεσαν σημάδια κόπωσης και απογοήτευσης, όταν το συγκρότημα ολοκλήρωνε μία ιδιαίτερα κοπιαστική πενταετία. Αλλά παρά τις σκέψεις του για αποχώρηση από τους Led Zeppelin, αποφάσισε να παραμείνει στο συγκρότημα μετά από μία συζήτηση με τον μάνατζέρ τους, Peter Grant.

Ο Jones, έμεινε στο συγκρότημα μέχρι τη διάλυσή του το 1980 λόγω του θανάτου του ντράμερ John Bonham. Από τότε, οι Led Zeppelin έχουν πραγματοποιήσει τρεις ζωντανές εμφανίσεις, με τους Phil Collins και Jason Bonham να αναλαμβάνουν τα τύμπανα.

Η προσφορά του στους Led Zeppelin είναι μεγάλη και πολυποίκιλη, με πολλά από τα γνωστότερα κομμάτια του συγκροτήματος να έχουν προέλθει από τα πλήκτρα του Jones, ενώ είναι υπεύθυνος για κάποιες από τις γνωστότερες μπασογραμμές στην ιστορία του Rock. Τα τραγούδια “The Lemon Song”, “Black Dog”, “Good Times Bad Times”, “Ramble On”, “What Is And What Should Never Be” και “The Crunge” είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Μετά τη διάλυση των Led Zeppelin, ο Jones έχει κυκλοφορήσει τέσσερα solo άλμπουμ και έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες όπως οι Diamanda Galás, R.E.M., Jars of Clay, Heart, Ben E. King, Peter Gabriel, Foo Fighters, Queens of the Stone Age, Lenny Kravitz, Seasick Steve, Cinderella, The Mission, La Fura dels Baus, The Harp Consort, Brian Eno, the Butthole Surfers και Uncle Earl.

Από το 2009 και έπειτα δραστηριοποιείται με τους Them Crooked Vultures, ένα σχήμα με βασικά μέλη τον ίδιο, τον Dave Grohl και τον Josh Homme, αλλά και με τον Seasick Steve, με τον οποίο έχει κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ.

Ο John Paul Jones, ο οποίος κατέχει μια θέση στο Rock and Roll Hall of Fame παρέα με τους υπόλοιπους Led Zeppelin από το 1995, έχει χαρακτηριστεί ως ο καλύτερος μπασίστας από το Reader Poll του Creem Magazine το 1977 και βρίσκεται στην τρίτη θέση του “Bassist of the Millennium” του Guitar magazine (2000). Τον Οκτώβριο του 2010, βραβεύτηκε με το “Gold Badge Award” από την The British Academy of Songwriters, Composers and Authors για την συνολική συμβολή του στην Βρετανική μουσική και στις 10 Νοεμβρίου του 2010 παρέλαβε το “Outstanding Contribution Award” των Marshall Classic Rock Roll of Honour Awards. Ενώ το 2014, βρέθηκε στο Νο.1 της λίστας “20 Most Underrated Bass Guitarists” του Paste magazine.

Ηλίας Πελέκης

December 21st, 2018

No Comments

Comments are closed.