Σαν Σήμερα

2 Οκτωβρίου 1951

2 Οκτωβρίου 1951

Σαν σήμερα, στις 2 Οκτωβρίου του 1951 γεννιέται ο Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Sting (Gordon Matthew Thomas Sumner). Γεννήθηκε στο Wallsend, μια πόλη κοντά στο Newcastle της Αγγλίας.

Σε ηλικία 8-10 ετών βοηθούσε τον πατέρα του, που ήταν «γαλατάς», μοιράζοντας γάλα σε σπίτια. Την ίδια εποχή ξεκίνησε να ασχολείται με την κιθάρα, πάνω σε μια κλασσική ενός φίλου του πατέρα του.

Το Γενάρη του 1977, άφησε το σπίτι του στο Newcastle για να εγκατασταθεί στο Λονδίνο. Εκεί γνώρισε τους Stewart Copeland και Henry Padovani και μαζί ίδρυσαν τους The Police. O Sting έγινε ο μπασίστας και ο τραγουδιστής τους. Κυκλοφορήσαν πέντε πετυχημένα άλμπουμ και κέρδισαν έξι βραβεία Grammy με τραγούδια όπως τα “Roxanne”, “Can’t Stand Losing You”, “Walking on the Moon”, “Don’t Stand So Close to Me”, “Every Breath You Take” κ.α.

Μετά την διάλυση του συγκροτήματος, ο Sting ακολούθησε σόλο καριέρα  κυκλοφορώντας το πρώτο του άλμπουμ το 1985, με τίτλο ‘The Dream Of The Blue Turtles’, το οποίο γνώρισε επιτυχία, αφού από μέσα του ξεχώρισαν τρία τραγούδια που κράτησαν για πολύ καιρό υψηλές θέσεις στις τοπ λίστες της Αμερικής και της Αγγλίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ύφος και τα τραγούδια του άλμπουμ αυτού είχαν πολλά κοινά με το τελευταίο άλμπουμ των Police ‘Synchronicity’.

Ήδη προτού αφήσει τους Police, ο Sting συνεργαζόταν με πολλούς άλλους καλλιτέχνες, όπως οι Dire Straits (Money for nothing), ενώ είχε δημιουργήσει και μια άλλη μπάντα, τους Blue Turtles, με τους οποίους εξέδωσαν ένα live άλμπουμ με την συνεργασία του Michael Apted και οργάνωσαν δύο περιοδείες. Το 1988 ο Sting συνάντησε τον πρώην κιθαρίστα των Police Andy Summers και μαζί ηχογράφησαν το άλμπουμ Nothing Like The Sun. To ‘Nothing Like The Sun’ γνώρισε κι αυτό αμέσως μεγάλη επιτυχία, ενώ ένα από τα τραγούδια, το ‘They Dance Alone’, ήταν αφιερωμένο στον λαό της Αργεντινής. Την ίδια χρονιά, o Sting πήρε μέρος στις συναυλίες της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στην συνέχεια στο Live Aid. Το 1989, με την συνεργασία της γυναίκας του Trudie Styler ίδρυσε το Ίδρυμα Rainforest, για την προστασία των τοπικών δασών του κόσμου. Με συναυλίες και αρκετές καμπάνιες ευαισθητοποίησης των πολιτών κατάφεραν να μαζέψουν γύρω στα 20 εκατομμύρια δολάρια. Από την έναρξη του, το Ίδρυμα Rainforest έχει επεκταθεί σε ένα δίκτυο οργανισμών που αυτήν την στιγμή λειτουργούν σε 18 χώρες.

Το 1999 συνεργάστηκε με τον Cheb Mami στο Desert Rose και το 2002 με τον Craig David, στο Rise and Fall, ενώ από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 ο Sting έχει ιδρύσει  την δική του δισκογραφική εταιρία την Pangaea, δίνοντας έμφαση περισσότερο σε νέους τζαζίστες καλλιτέχνες.

Ως σόλο καλλιτέχνης, έχει Βραβευθεί με 12 βραβεία Grammy, ένα Emmy, είχε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ και έχει ψηφιστεί ως Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2004 από το MusiCares.

Δισκογραφία

If on a Winter’s Night… (2010)

Symphonicities (2009)

Songs From The Labyrinth

My Funny Valentine

Songs Of Love

Sacred Love

The Very Best Of Sting & The Police

All This Time

Still Be Love In The World

Brand New Day: The Remixes

Dolphins

Live at Universal Amphitheatre

Brand New Day

Sting At The Movies

Mercury Falling

The Living Sea

Fields of Gold

Demolition Man

Ten Summoner’s Tales

Acoustic Live In Newcastle

The Soul Cages

Nada Como El Sol

Nothing Like The Sun

Bring On The Night

The Dream of the Blue Turtles

 

Ηλίας Πελέκης

October 2nd, 2018

No Comments

Comments are closed.