Σαν Σήμερα

2 Μαΐου 1991

2 Μαΐου 1991

Σαν σήμερα, στις 2 Μαΐου του 1991,  το μουσικό βίντεο του τραγουδιού “Losing My Religion” των R.E.M, αποκλείεται από την Ιρλανδική τηλεόραση, καθώς θεωρήθηκε προσβλητικό για τη χριστιανική πίστη.

To “Losing My Religion”, είναι ένα τραγούδι του αμερικανικού Alternative Rock συγκροτήματος R.E.M., το οποίο συμπεριλήφθηκε στον δίσκο Out of Time, το 1991, ενώ κυκλοφόρησε και ως single, που ήταν και το πρώτο του δίσκου. Βασισμένο σε ένα riff παιγμένο από μαντολίνο, το κομμάτι αυτό έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία του συγκροτήματος, καθώς είχε και έχει μια διαρκή παρουσία στο ραδιόφωνο, αλλά και στο MTV.

Το βίντεο ξεκινά μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, όπου από ένα ανοιχτό παράθυρο στάζει νερό, αναπαράγοντας μια σκηνή από την ταινία The Sacrifice, του Andrei Tarkovsky. Οι Buck, Berry, και Mills, τρέχουν σε όλη την αίθουσα ενώ ο Stipe παραμένει καθισμένος, μέχρι που μια κανάτα γάλακτος πέφτει και σπάει και το τραγούδι ξεκινά. Το βίντεο είναι περιέχει αρκετές θρησκευτικές εικόνες όπως αυτή του Άγιου Σεμπαστιάν, το βιβλικό επεισόδιο της δυσπιστίας του Θωμά και  ινδουιστικών θεοτήτων, που απεικονίζονται σε μια σειρά από πίνακες.

Το βίντεο του “Losing My Religion”, που σκηνοθετήθηκε από τον Tarsem Singh, δημιουργήθηκε από τον  συνδυασμό ιδεών των Stipe και Singh. Ο Stipe αρχικά ήθελε το promo να είναι ένα απλό video performance, παρόμοιο με το “Nothing Compares 2 U” της Sinéad O’Connor, ενώ (σύμφωνα με τον Stipe) ο Singh ήθελε να δημιουργήσει ένα βίντεο με το στυλ ενός συγκεκριμένου τύπου ινδικού κινηματογράφου, όπου όλα θα είναι “μελοδραματικά και ονειρικά”. Ο Singh έχει δηλώσει ότι για το συγκεκριμένο βίντεο έχει δανειστεί στοιχεία και από μια «σύντομη ιστορία» του Gabriel Garcia Marquez  το “A Very Old Man with Enormous Wings”, όπου ένας άγγελος πέφτει σε μια πόλη στη γη και αντιμετωπίζει τις ποικίλες αντιδράσεις των ανθρώπων. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα βίντεο των R.E.M., ο Michael Stipe συμφώνησε να συγχρονίσει τα χείλη του με τους στίχους του τραγουδιού.

Το “Losing My Religion”, προτάθηκε σε εννέα κατηγορίες στα βραβεία MTV Video Music Awards του 1991 και κέρδισε έξι βραβεία (Video of the Year, Best Group Video, Breakthrough Video, Best Art Direction, Best Direction και Best Editing). Κατέλαβε επίσης την δεύτερη θέση στην κατηγορία των μουσικών βίντεο της δημοσκόπησης του Pazz & Jop το 1991.

Ηλίας Πελέκης

May 5th, 2020

No Comments

Comments are closed.