Σαν Σήμερα

2 Μαρτίου 1948

2 Μαρτίου 1948

Σαν σήμερα, στις 2 Μαρτίου του 1948, γεννιέται ο Ιρλανδός rock κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Rory Gallagher (William Rory Gallagher 1948-1995). Γεννήθηκε στο Ballyshannon της Ιρλανδίας και μεγάλωσε στην Κομητεία Cork.

Στην ηλικία των εννέα περίπου ετών, παρακολούθησε τον Elvis Presley σε μια τηλεοπτική του εμφάνιση και έκτοτε αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με την κιθάρα, μελετώντας μόνος του, σε μια ακουστική κιθάρα που του αγόρασαν οι γονείς του. Στα δώδεκα του χρόνια κέρδισε σ’ ένα διαγωνισμό και με τα χρήματα που πήρε ως έπαθλο αγόρασε την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα, τη Stratocaster που θα τον συντρόφευε σε όλη την υπόλοιπη καριέρα του*.

Από τα σχολικά του χρόνια, ο Gallagher αγαπούσε και έπαιζε τραγούδια των Buddy Holly και Eddie Cochran. Αργότερα ανακάλυψε την blues μουσική μέσα από τα τραγούδια του Muddy Waters και πειραματίστηκε με διάφορα στυλ. Έφηβος ακόμα, άρχισε να παίζει διασκευές σε επιτυχίες της εποχής και να εμφανίζεται με το πρώτο του συγκρότημα, τους Fontana Showband, ως support act σε διάφορα άλλα συγκροτήματα. Στα δεκαέξι του, σχημάτισε το δικό του μπλουζ συγκρότημα, τους Impact, με τους οποίους έπαιξε στη Γερμανία και την Ισπανία κατά το ’65 και ’66.

Τον Αύγουστο του 1966 ο Rory αποφασίζει να δημιουργήσει ένα δικό του συγκρότημα, ένα power trio που θα άκουγε στο όνομα Taste. Με τους Taste έκανε πολλές εμφανίσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και γνώρισε μεγάλη επιτυχία καθώς έπαιξαν ως support των Cream στο Royal Albert Hall και αργότερα στην περιοδεία του supergroup Blind Faith στην Βόρεια Αμερική. Με τους Taste κυκλοφόρησε δύο studio albums τα «Taste» και «On The Boards» και δύο live ηχογραφήσεις «Live Taste» και «Live at the Isle of Wight», όπου στην εμφάνιση τους το 1970 στο Isle of Wight Festival ήταν δίπλα στους Jimi Hendrix και The Who. Την ίδια χρονιά και ενώ το συγκρότημα περιόδευε στην Ευρώπη, ο Gallagher αποφάσισε να διαλύσει την μπάντα για να ακολουθήσει σόλο καριέρα.

Ο Gallagher κυκλοφορεί 11 studio και 3 live albums από το 1971 έως το 1990 και η μουσική του, όπως και η τεχνική του φυσικά επηρέασε, επηρεάζει και θα επηρεάσει πάρα πολλούς…

Δημοφιλή τραγούδια του: “Tattoo’d Lady“, “Let Me In“, “Do You Read Me“, “Shadow Play“, “Moonchild” κ.α. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες της γενιάς του.

(*) Η πρώτη ηλεκτρική κιθάρα του Rory Gallagher, ήταν μια sunburst Stratocaster του 1961, την οποία αγόρασε από το μουσικό κατάστημα Crowley’s Music Store στο Cork τον Αύγουστο του 1963. Την κιθάρα την είχε παραγγείλει κάποιος άλλος μουσικός, ο Jim Connolly, στο εν λόγω κατάστημα αλλά σε άλλο χρώμα (cherry red). Όταν όμως η παραγγελία «έφυγε» από την Fender, αντί για μια κόκκινη (cherry red) Stratocaster εστάλη μια sunburst Stratocaster, ο Connolly άλλαξε γνώμη καθώς δεν του άρεσε το χρώμα κι έτσι η κιθάρα έμεινε απούλητη στο κατάστημα για καιρό, παρόλο που το συγκεκριμένο μοντέλο ήταν το πρώτο στην Ιρλανδία. Τελικά η κιθάρα μπήκε προς πώληση ως μεταχειρισμένη και κάπως έτσι κατέληξε στα χέρια του Gallagher, για μόλις εκατό λίρες.

Δισκογραφία

Rory Gallagher (1971)

Deuce (1971)

Live In Europe (1972)

Blueprint (1973)

Tattoo (1973)

BBC Sessions (1974)

Irish Tour ’74 (1974)

Against The Grain (1975)

Calling Card (1976)

Photo – Finish (1978)

Top Priority (1979)

Stage Struck (1980)

Jinx (1982)

Defender (1987)

Fresh Evidence (1990)

BBC Sessions (1999)

Let’s Go To Work (2001)

Wheels within wheels (μετά θάνατο) – 2003

Ηλίας Πελέκης

February 24th, 2020

No Comments

Comments are closed.