Σαν Σήμερα

2 Φεβρουαρίου 1949

2 Φεβρουαρίου 1949

Σαν σήμερα, 2 Φεβρουαρίου του 1949, κυκλοφορεί στην Αμερική από την RCA Victor, ο πρώτος δίσκος 45 στροφών. Το γνωστό «45άρι», ήταν κατασκευασμένο από βινύλιο, είχε διάμετρο επτά ίντσες και μεγαλύτερη τρύπα στο κέντρο για να μπορεί να παίζει και σε jukebox.

Φυσικά, όλα είχαν ξεκινήσει στα τέλη της δεκαετίας του 1940, όταν γεννήθηκε το βινύλιο. Το βινύλιο, ένα είδος πλαστικού, με μεγάλη αντοχή στο χρόνο, μικρό όγκο, λιγοστό βάρος και εξαιρετική ποιότητα ήχου, καθιερώθηκε ως το κύριο μέσο κατασκευής των μουσικών δίσκων, από το 1948. Αμέσως μετά, στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, η εταιρία Decca φτιάχνει δίσκους 78 στροφών, από βινύλιο. Οι ανταγωνιστές της όμως, δε ακολουθούν το παράδειγμά της και φτιάχνουν τους πρώτους δίσκους 45 στροφών.

Το γεγονός αυτό, θα σήμαινε την σταδιακή κατάργηση των δίσκων γραμμοφώνου, με τις πωλήσεις να μειώνονται τη δεκαετία του 1950 και τα τελευταία 78άρια να εκδίδονται στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Την ίδια περίοδο, ο δίσκος 33 στροφών εμφανίζεται στην αγορά από την CBS, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν αρκετά μουσικά κομμάτια των 78 στροφών ανατυπώθηκαν και επανακυκλοφόρησαν σε σχετικές συλλογές.

Οι δίσκοι βινυλίου 45 και 33 στροφών, έφεραν μία πραγματική επανάσταση στη μουσική βιομηχανία, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1950. Μια πραγματική έκρηξη της εμπορικής εκμετάλλευσης του βινυλίου ώθησε σε εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων βινυλίου για όλα τα χρόνια που ακολούθησαν.

Στην Ελλάδα οι πρώτοι δίσκοι 45 στροφών κυκλοφόρησαν το 1955 από την COLUMBIA. Ήταν οι γνωστοί μας δίσκοι EXTENDED PLAY με την πράσινη ετικέτα. Είχαν δύο τραγούδια σε κάθε πλευρά τους, ενώ το 1958, ήταν χρονιά σταθμός για τα εργοστάσια παραγωγής δίσκων, καθώς ξεκίνησε η παραγωγή δίσκων 45 στροφών, με ένα τραγούδι από κάθε πλευρά.

Το “βινύλιο”, κυριάρχησε και θα κυριαρχεί στις δισκοθήκες των απανταχού μουσικόφιλων. Κατέχει περίοπτη θέση ακόμα και σήμερα στις μουσικές βιβλιοθήκες, παρά τον εκτοπισμό του στο εμπόριο από τα άλλα (ψηφιακά) μέσα που ακολούθησαν. Αλλά όλα αυτά θα είσαι σε θέση να τα κατανοήσεις μόνο αν έρθεις σε επαφή μαζί του. Και δεν μιλάω για την ηχητική ιδιαιτερότητα που μόνο η βελόνα στην επαφή της με το βινύλιο μπορεί να αποδώσει, αλλά για ολόκληρη την «ιεροτελεστία» που πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι να ακουστεί η πρώτη νότα. Πόσο μάλλον, όταν όλο αυτό γίνεται με αυτά τα μικρά «δισκάκια» των 45 στροφών, που μόλις τα πιάσεις στα χέρια σου, ο χώρος γεμίζει με νοσταλγία και ζωντανεύει η μουσική μαγεία μιας άλλης εποχής.

Ηλίας Πελέκης

February 1st, 2019

No Comments

Comments are closed.