Σαν Σήμερα

2 Φεβρουαρίου 1979

2 Φεβρουαρίου 1979

Σαν σήμερα 2 Φεβρουαρίου του 1979, έφυγε από κοντά μας ο Βρετανός μουσικός και μπασίστας του punk συγκροτήματος Sex Pistols, Sid Vicious (John Simon Ritchie 1957-1979).

Ο Vicious βρέθηκε νεκρός από υπερβολική δόση ηρωίνης στο διαμέρισμα της φιλενάδας του Michelle Robinson στη Νέα Υόρκη, ήταν μόλις 21 ετών…
Η μητέρα του βρήκε στην τσέπη του μπουφάν του σημείωμα που έγραφε τα εξής: “We made a death pact, and I have to accomplish my part of the deal. Please bury me next to my baby. Please bury me with my leather jacket, jeans and motorcycle boots. Goodbye. With love, Sid.”
Ξεκίνησε την καριέρα του σαν μέλος των The Flowers of Romance και στις αρχές του 1977 εμφανίστηκε για πρώτη φορά με τους Sex Pistols, ως αντικαταστάτης του Glen Matlcok, ο οποίος είχε χάσει την εμπιστοσύνη της υπόλοιπης μπάντας.

Λόγω της ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών ουσιών, ο Vicious νοσηλεύτηκε με Ηπατίτιδα κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του πρώτου άλμπουμ των Sex Pistols με τίτλο Never Mind the Bollocks. Ως συνέπεια, το μπάσο του Vicious ακούγεται αποσπασματικά σε ένα μόνο τραγούδι του “Never Mind the Bollocks”.

Αργότερα έκανε την εμφάνισή του ως τραγουδιστής * στο συγκρότημα, ερμηνεύοντας τρία κόβερ, για το σάουντρακ του “The Great Rock ‘n’ Roll Swindle”, ενός μυθοπλαστικού ντοκιμαντέρ για τους Sex Pistols, παραγωγοί του οποίου ήταν ο πρώην μάνατζερ του συγκροτήματος, Malcolm McLaren, και ο σκηνοθέτης Julien Temple.
Θεωρείται punk είδωλο, όχι τόσο για τις μουσικές του ικανότητες, αλλά όπως είχε πει και ο μάνατζερ του συγκροτήματος Malcolm McLaren: “if Johnny Rotten is the voice of punk, then Vicious is the attitude” κι ήταν ακριβώς αυτό…!

* Ο Malcolm McLaren έχει δηλώσει επίσης, πως αν είχε γνωρίσει τον Sid Vicious πριν προσλάβει τον Johnny Rotten, θα ήταν αυτός (ο Vicious) ο τραγουδιστής των Sex Pistols, καθώς κατά την άποψή του, ήταν πιο χαρισματικός πάνω στην σκηνή.

Ηλίας Πελέκης

February 2nd, 2017

No Comments

Comments are closed.