Σαν Σήμερα

1 Αυγούστου 1987

1 Αυγούστου 1987

Σαν σήμερα, την 1 Αυγούστου του 1987, το τηλεοπτικό δίκτυο MTV Europe κάνει πρεμιέρα και το πρώτο βίντεο που θα παιχτεί στον αέρα είναι το ‘Money For Nothing’ των Dire Straits, όπου ακούγεται και ο στίχος ‘I Want My MTV’.

Το MTV Europe είναι ένα εικοσιτετράωρο ψυχαγωγικό δίκτυο τηλεόρασης Πανευρωπαϊκής εμβέλειας, το οποίο ξεκίνησε την 1 Αυγούστου του 1987. Από το ξεκίνημα του το MTV έφερε την επανάσταση στη μουσική βιομηχανία, καθώς ασχολήθηκε αποκλειστικά με αυτή, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του σε μουσικά βίντεο, μουσικά νέα και event και την προώθηση καλλιτεχνών.

Το πρώτο βίντεο που παίχτηκε ποτέ στον «αέρα» του MTV, ήταν το ‘Money For Nothing’ των Βρετανών Dire Straits, όπου ακούγεται και ο στίχος ‘I Want My MTV’.

Το “Money for Nothing”, είναι ένα single του συγκροτήματος «παρμένο» από το άλμπουμ Brothers in Arms του 1985. Οι στίχοι του κομματιού αναφέρονται σε έναν υπάλληλο εμπορικού κέντρου ηλεκτρικών ειδών, που κατά την διάρκεια της δουλειάς του, βλέπει στις τηλεοράσεις μουσικά βίντεο συγκροτημάτων και σχολιάζει.

Το βίντεο του τραγουδιού θεωρείται πρωτοποριακό, καθώς είναι από τα πρώτα που χρησιμοποιήθηκε η τεχνική computer animation. Παρόλα αυτά, ο Mark Knopfler δεν ήταν και πολύ ενθουσιασμένος με το συγκεκριμένο concept του βίντεο, με τον σκηνοθέτη Steve Barron να λέει ότι ο Knopfler είναι τελείως «anti-videos» τύπος και το μόνο που θέλει είναι να παίζει. Ο Knopfler, πίστευε ότι τα βίντεο καταστρέφουν την «καθαρότητα» της συγγραφής και της εκτέλεσης των τραγουδιών και δεν ήθελε να παιχτεί το βίντεο. Ευτυχώς κατάφεραν να τον μεταπείσουν και σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η κοπέλα του … κι έτσι το βίντεο παίχτηκε από το MTV.

Στο τραγούδι συμμετέχει και ο Sting στα φωνητικά με το χαρακτηριστικό φαλτσέτο του στην εισαγωγή του κομματιού και τα background vocals στο ρεφρέν και τον στίχο “I want my MTV.” Το “Money for Nothing”, αποτελεί το πιο επιτυχημένο single του συγκροτήματος, το οποίο έφτασε στο νούμερο 1 του US Top Rock Tracks chart όπου και παρέμεινε για τρεις εβδομάδες και στο νούμερο 4 στην Μεγάλη Βρετανία. Το τραγούδι κέρδισε το βραβείο Best Rock Performance by a Duo or Group with Vocal στην 28η απονομή των Grammy Awards το 1986, ενώ ανακηρύχθηκε Video of the Year στα 3rd MTV Video Music Awards.

Rockha Radio

August 3rd, 2020

No Comments

Comments are closed.