Σαν Σήμερα

1 Απριλίου 1984

1 Απριλίου 1984

Σαν σήμερα 1 Απριλίου του 1984, μια ημέρα πριν γιορτάσει τα τεσσαρακοστά πέμπτα γενέθλια του, ο Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός της R&B και soul μουσικής Marvin Gaye (Marvin Pentz Gay, Jr. 1939-1984) δολοφονείται από τον πατέρα του στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με την κατάθεση του στην αστυνομία, ο πατέρας ισχυρίστηκε ότι τον πυροβόλησε αφού πρώτα ο σαραντατετράχρονος τραγουδιστής τον είχε δείρει. Ο ισχυρισμός έγινε δεκτός στο δικαστήριο και δεν δικάστηκε για φόνο πρώτου βαθμού. Το ειρωνικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν δώρο του γιου προς τον πατέρα.

Ο Marvin Gaye δεν είχε ποτέ καλή σχέση με τον πατέρα του (με τον οποίο είχαν και το ίδιο όνομα), καθώς ο πατέρας του ήταν πάστορας και μεγάλωνε τα παιδιά του με αυστηρούς κανόνες ηθικής κι έτσι από μικρός, ήταν αναγκασμένος να υπομένει την αυστηρότητα και τους περιορισμούς του.

Λίγο πριν από τη μοιραία νύχτα της δολοφονίας, ο Marvin ήταν πολύ θυμωμένος με τον πατέρα του, γιατί δεν είχε σταθεί στο πλευρό της μάνας του, που έκανε εγχείρηση στα νεφρά. Όχι μόνο δε συνόδευσε τη σύζυγό του στο νοσοκομείο, αλλά έφυγε για την Ουάσινγκτον, όπου είχαν ένα ακίνητο το οποίο και πούλησε χωρίς να ενημερώσει κανένα από τα μέλη της οικογένειας και κράτησε όλα τα χρήματα για τον εαυτό του. Όλα αυτά αλλά και ένας καυγάς του πατέρα του με την μητέρα του με εκείνον να την βρίζει, εξόργισαν τον Marvin και οι δύο άντρες πιάστηκαν στα χέρια. Το ένα έφερε το άλλο, μέχρι που ο πατέρας του άρπαξε το όπλο που του είχε δωρίσει ο ίδιος ο Marvin τα προηγούμενα Χριστούγεννα, μπήκε στο δωμάτιο του και τον πυροβόλησε εξ επαφής (δύο φορές στο στήθος).

Ο “πρίγκιπας της soul” από μικρός τραγουδούσε στην χορωδία της εκκλησίας του πατέρα του. Αρχικά έκανε φωνητικά σε καλλιτέχνες όπως οι Chuck Berry και Etta James και έπαιζε τύμπανα σαν επαγγελματίας ντράμερ για τους The Miracles, The Marvelettes κ.α. Το 1961 υπέγραψε με την Motown και άλλαξε το όνομα του από Marvin Gay σε Marvin Gaye.

Γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τραγούδια όπως τα “I Heard It Through the Grapevine“, “What’s Going On“, “Mercy Mercy Me (The Ecology)” κ.α. Το 1982 κέρδισε βραβείο Grammy για το τραγούδι “Sexual Healing“, ενώ το 1987 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame.

Ηλίας Πελέκης

March 31st, 2020

No Comments

Comments are closed.