Σαν Σήμερα

1 Μαρτίου 1944

1 Μαρτίου 1944

Σαν σήμερα, την 1 Μαρτίου του 1944, γεννιέται ο Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Roger Daltrey (Roger Harry Daltrey). Γεννήθηκε στο Hammersmith Hospital στο East Acton του δυτικού Λονδίνου.

Ο Roger Daltrey, που είναι ένα από τα τρία παιδιά των Irene και Harry Daltrey, μεγάλωσε στο Acton και φοίτησε στα Victoria Primary School και Acton County Grammar School, όπου ήταν συμμαθητής με τους Pete Townshend και John Entwistle. Ο Daltrey, τα πήγαινε αρκετά καλά στο σχολείο και οι γονείς του πίστευαν πως θα συνεχίσει τις σπουδές του και θα περάσει στο πανεπιστήμιο. Ο ίδιος όμως, ενδιαφερόταν περισσότερο για την μουσική και για την rock and roll σκηνή.

Φτιάχνει την πρώτη του κιθάρα από ένα κομμάτι ξύλο, μια κόκκινη «cherry red» replica Stratocaster και συμμετέχει στην πρώτη του μπάντα τους The Detours, ως τραγουδιστής. Όταν του είπαν ότι θα έπρεπε να φέρει και μια κιθάρα, εμφανίζεται με μία μερικές εβδομάδες αργότερα και το πιο περίεργο είναι ότι έχει μάθει να παίζει…

Το 1959 ο πατέρας του, του αγοράζει μια Epiphone και ο Roger  γίνεται ο βασικός κιθαρίστας της μπάντας. Λίγο αργότερα, αποβάλλεται από το σχολείο, καθώς τον έπιασαν να καπνίζει και ξεκινά να δουλεύει ως μεταλλουργός το πρωί και ως μουσικός το βράδυ, παίζοντας σε γάμους και σε pubs με το συγκρότημα. Προσκαλεί τους Entwistle και Townshend στο συγκρότημα, ώστε να παίξουν μπάσο και κιθάρα αντίστοιχα. Την περίοδο εκείνη, ο Doug Sandom ήταν στα τύμπανα και ο Colin Dawson στα φωνητικά. Ο Dawson όμως αποχωρεί και έτσι ο Daltrey αναλαμβάνει την θέση του, με τον Townshend να γίνεται ο βασικός κιθαρίστας. Λίγο αργότερα, το 1964, αποχωρεί κι ο Sandom και αντικαθίσταται από τον Keith Moon.

Την ίδια χρονιά, οι The Detours ανακαλύπτουν πως υπάρχει κι άλλη μπάντα η οποία εμφανίζεται με το ίδιο όνομα και αποφασίζουν να αλλάξουν το όνομά τους. Ο Townshend πρότεινε το “the Hair” και ο συγκάτοικος του, Richard Barnes, το “the Who”. Την επόμενη μέρα ο Daltrey, ως αρχηγός της μπάντας, παίρνει την απόφαση και λέει “The Who” φυσικά…

Η πορεία των The Who, είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Κυκλοφόρησαν 11 studio albums, έκαναν αμέτρητες ζωντανές εμφανίσεις και αναδείχθηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα Βρετανικά rock συγκροτήματα. Γνώρισαν μεγάλη επιτυχία τις δεκαετίες του ’60 και ’70 και επηρέασαν γενιές μουσικών και συγκροτημάτων όπως οι Black Sabbath, Led Zeppelin, Queen, The Clash, U2, Green Day, Pearl Jam κ.α.

Ο Daltrey όμως, ακολούθησε και solo καριέρα με το άλμπουμ “Daltrey” του 1973 να είναι η πρώτη προσωπική του δουλειά. Το άλμπουμ σκαρφάλωσε στο βρετανικό Top-10, ωθούμενο από την επιτυχία του single “Giving it All Away”. Ακολουθεί το “Ride a Rock Horse” το 1975 και το “One of the Boys” το 1977, ενώ την επόμενη χρονιά,  εμφανίστηκε στην ταινία “The Legacy”.

Μετά τον θάνατο του Keith Moon, ο Daltrey υπήρξε συμπαραγωγός και πρωταγωνιστής της ταινίας “McVicar”, όπου στο soundtrack της ταινίας συμμετείχαν μέλη των Who και το οποίο κυκλοφόρησε ως προσωπικό άλμπουμ του Daltrey.

Μετά την διάλυση των Who το 1983, κυκλοφορεί τα άλμπουμ “Parting Should Be Painless” (1984), “Under a Raging Moon” (1985) και “Can’t Wait to See the Movie” (1987), ενώ μετά την επανένωση των The Who το 1989, συμμετείχε σε τηλεοπτικούς ρόλους και ηχογραφεί τον δίσκο “Rocks in the Head” (1992).

Το 1990, το όνομα του μαζί με των υπόλοιπων μελών του γκρουπ γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame, όπου τρία τραγούδια του συγκροτήματος βρίσκονται στην λίστα του “500 Songs that Shaped Rock and Roll“, τα “My Generation“, “Go to the Mirror Boy” και “Baba O’Riley“.

Το 2003 το περιοδικό Time Magazine τον τίμησε με τον τίτλο European Hero για την συνολική του εργασία με την οργάνωση Teenage Cancer Trust και άλλες φιλανθρωπίες.

Το 2004 τιμήθηκε με τον τίτλο Commander of the Order of the British Empire για την προσφορά του στη μουσική και την φιλανθρωπία από την Βασίλισσα της Αγγλίας.

Ενώ το 2010, το περιοδικό “Rolling Stone” τον κατέταξε στην 61η θέση των κορυφαίων τραγουδιστών όλων των εποχών.

Ηλίας Πελέκης

February 24th, 2020

No Comments

Comments are closed.