New Releases

Listen to This • Devon Allman “Turquoise”

Listen to This • Devon Allman “Turquoise”

DEVON ALLMAN / TURQUOISE / RUF RECORDS (2013)

> Η αλήθεια είναι ότι λίγες… εκφάνσεις της classic rock μουσικής έχουν παραμείνει original, χαρακτηριστικές και δημιουργικές. Μία από αυτές, η πιο αληθινή ίσως, είναι εκείνη του Αμερικάνικου νότου!

Άφθονο Jack Daniels, χείμαρος το bourbon και συν άπειρη τεκίλα (tequilas will kill us) πλέκουν το σκηνικό μαζί με “μπλουζοριφογκιμπσονικούς” ρυθμούς.
Ήδη από τη δεκαετία του ’70 εξαιρετικές μπάντες συναποτελούμενες από οικογένειες (αδέρφια, ξαδέρφια κτλ) που έπαιζαν για το “ξεκάρφωμά” τους, για την “καψούρα” τους, για το “έτσι θέλω κι έτσι νιώθω” τους ρε παιδί μου,παρέμειναν διαχρονικές, ανεξίτηλες και μοναδικές μέσα στους χρόνους. Με μια πρόχειρη σκέψη θα αναφέρω τους Lynyrd Skynyrd, τους Molly Hatchet, τους Atlanta Rhythm Section, τους Outlaws, τους Henry Paul Band και τους Allman Brothers! Και αν δεν υπήρξε εκείνο το μοιραίο ατύχημα στους Skynyrd τα πράγματα ίσως να ήταν και λίγο διαφορετικά σήμερα (χωρίς να υποτιμάω τους συνεχιστές της μπάντας οι οποίοι είναι αξιοπρεπέστατοι)!

 

Το South Classic Rock όμως χρωστάει τα μέγιστα σε όλους τους παραπάνω τουλάχιστον. Και δη στους Allman Brothers οι οποίοι από το 1969 μέχρι και το 2004 με επικεφαλής τον Gregg Allman μας χάρισαν μοναδικές “νοτιοαμερικάνικες” rock μουσικές!
Κάπως έτσι λοιπόν ξεπετάχτηκε και ο Devon Allman (γιος του Gregg Allman) ο οποίος αν και 38άρης σήμερα, έχει συμμετάσχει στους τελευταίους δίσκους της μπάντας του πατέρα του και αυτός ήταν και ο λόγος που άργησε να κυκλοφορήσει την πρώτη του προσωπική δουλειά με τίτλο Turquoise, λίγες ημέρες πριν!

Ο Devon -αν μη τι άλλο- σέβεται την ιστορία του αλλά σέβεται και την ιστορία της rock γενικότερα! Οι συνθέσεις του είναι ώριμες, ατμοσφαιρικές και άκρως εξαιρετικές. Ένα ιδιαίτερο πάντρεμα south rock με classic rock, soul, funk, jazz και reggae, σε τέτοιες ποσότητες όσες χρειάζεται το αυτί για να ξεκολλήσει και να ταξιδέψει τον νου!

Ήδη από τα δύο πρώτα κομμάτια, το “When I Left Home” και το “Don’t Set Me Free” καταλαβαίνει κάποιος ότι έχει να… “αναμετρήσει” τις διαθέσεις του με έναν εξαιρετικό μουσικό. Το τρίτο κομμάτι που τιτλοφορείται “Time Machine” θα μπορούσε κάλλιστα να το ζηλέψει ο Clapton (αν δεν το έχει κάνει ήδη). Η διασκευή του “Stop Draggin’ My Heart Around” (της Stevie Nicks και του Tom Petty) που συνερμηνεύει με την μοναδική Samantha Fish μαρτυρά τις classic rock καταβολές του και αμέσως μετά μας παραπέμπει σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς (κατά τη γνώμη μου πάντα) με τίτλο “There’s No Time”! Λοιπόν εδώ θα κάνω μια στάση. Το κομμάτι είναι καταπληκτικό με ethnic-reggae-rock αποχρώσεις που σε απογειώνουν! Πραγματικά το απολαμβάνω περισσότερο κι από τραγούδι του Santana! Σας λέω, ο τύπος είναι μοναδικός!!!

Το “Strategy” και το “Homesick” καλοστημένα και south enough με εμφανείς τις blues επηρροές του Devon! “Into The Darkness” μοναδικά εκτελεσμένο με το εμπνευσμένο σαξόφωνο του έμπειρου Ron Holloway και “Key Lime Pie”, κάτι μεταξύ funk και blues, πάντα ευάκουστα και ευχάριστα συναισθηματικά!
Ακολουθεί το προτελευταίο και άρτιο ορχηστρικό “Yadira’s Lullaby”, καθαρά προσωπική σύνθεση και ο δίσκος κλείνει με το αριστουργηματικό “Turn Off The World” που, πιστέψτε με, θα σας ταξιδέψει (όπως κι εμένα) στα πιο λυρικά, rock μονοπάτια που έχετε αγαπήσει!

 

Γενικά πρόκειται για έναν δίσκο-αποκάλυψη που πρέπει να ανακαλύψει όποιος αγαπάει την όμορφη μουσική. Ο Devon Allman δεν κάνει εκπτώσεις ούτε στις εμπνεύσεις του, ούτε στην παραγωγή, ούτε στα συναισθήματά του! Γουστάρει πολύ αυτό που κάνει και το κάνει σωστά, υπομονετικά και αληθινά, χαρίζοντάς μας έναν μοναδικό δίσκο που -ΝΑΙ!- είναι ικανός να δώσει μια ξεχωριστή πνοή στη rock δισκογραφία, αποφεύγοντας τα κλισέ και τα στεγανά που την έχουν εγκλωβίσει τα τελευταία χρόνια!
Και επιτέλους πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που, παρά το βαρύ του επώνυμο, καταφέρνει να δώσει το δικό του ιδιαίτερο στίγμα, αποδεικνύοντας ότι η νέα γενιά έχει τα κότσια να δημιουργήσει υπέροχα πράγματα!!!

Του Μάνου Σαλούστρου

 

Devon Allman - big

Rockha Radio

March 7th, 2015

No Comments

Comments are closed.