Music Trivia

“Jimi Hendrix’s Woodstock Strat” – The “White One”

“Jimi Hendrix’s Woodstock Strat” – The “White One”

Τον Jimi Hendrix λίγο – πολύ τον γνωρίζεται όλοι, πρόκειται για μια μουσική ιδιοφυία άλλωστε. Θεωρείται από τους περισσότερους ως ο καλύτερος κιθαρίστας όλων των εποχών και σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone είναι στο Νούμερο 1 στη λίστα Top 100 Greatest Guitarists of All-Time (2003).

Για την εμφάνιση του στο Woodstock Festival το 1969, ε όλο και κάτι θα έχετε ακούσει, για την κιθάρα με την οποία έπαιξε στο Woodstock όμως τι ξέρετε …?

Όπως είναι αναμενόμενο από έναν κιθαρίστα της κλάσης του, ο Hendrix είχε στην κατοχή του αρκετές κιθάρες. Μια από τις πιο γνωστές κιθάρες του, ήταν ευρέως γνωστή ως η Woodstock Strat ή αλλιώς η “White One”. Η άλλη, εξίσου διάσημη και  αγαπημένη του, η Black Beauty μια μαύρη Fender Stratocaster.

Ας μιλήσουμε όμως για την “White One”. Αυτή η θρυλική κιθάρα είναι μια Olympic White Fender Stratocaster του 1968, με τον σειριακό αριθμό # 240981. Ο Hendrix την  αγόρασε από ένα μουσικό κατάστημα στη Νέα Υόρκη. Το σώμα της είναι φτιαγμένο από alder wood (σκλήθρα) και το μπράτσο και η ταστιέρα της από maple (σφένδαμο).

Ο Hendrix, όντας αριστερόχειρας, αναγκάστηκε να γυρίσει την κιθάρα ανάποδα και να αναστρέψει το nut (το κομμάτι που συγκρατά τις χορδές στο πάνω μέρος του μπράτσου) ώστε να βάλει τις χορδές ανάποδα και να παίξει σωστά. Ήταν μια από τις αγαπημένες του κιθάρες, αν σκεφτεί κανείς ότι την «φρόντιζε» κιόλας, κάτι που δεν έκανε συχνά για τις υπόλοιπες. Συνήθως τις έσπαγε …

Με αυτή την κιθάρα, ο Hendrix έπαιξε στο Φεστιβάλ του Woodstock την Δευτέρα 18 Αυγούστου του 1969 μπροστά σε πάνω από μισό εκατομμύριο θεατές, παρέα με τους The Band of Gypsys. Έπαιξαν για πάνω από δύο ώρες και έκλεισαν αυτό το ιστορικό μουσικό τριήμερο. Ανάμεσα στα 18 τραγούδια του set list ήταν και μια διασκευή  του “The Star-Spangled Banner”, του εθνικού ύμνου των Η.Π.Α.

Ο Hendrix έπαιξε σε πολλές συναυλίες με την κιθάρα αυτή όπως το Newport Pop Festival και την τελική συναυλία του στο Isle of Fehmarn τον Σεπτέμβριο του 1970.

Λίγο μετά την συναυλία, ο Jimi δώρισε την κιθάρα του στον πιστό του ντράμερ Mitch Mitchell. Ο Mitchell, θυμάται αργότερα το πώς έφτασε στα χέρια του η “White One”, λέγοντας : «Του είχα δώσει ένα kit τύμπανα σαν δώρο κάποτε και του είχα πει :  “Θέλω αυτή την κιθάρα προτού την σπάσεις” (δεν θα το έκανε νομίζω, ήταν πολύ ιδιαίτερη…), μου είπε “You got it” και μου την έδωσε. Μάλλον ήταν δώρο για την κόρη μου, που είχε γεννηθεί λίγες μέρες πριν». Ίσως να είναι άγνωστο στους περισσότερους, αλλά η κιθάρα παρέμεινε για αρκετά χρόνια στα χέρια του Mitchell μετά τον θάνατο του Hendrix, μέχρι που αποφάσισε να την δώσει σε μια δημοπρασία της Sotheby’s το 1990. Η κιθάρα πουλήθηκε στον Gabriele Ansaloni για το αστρονομικό ποσό των 198.000 λιρών. Ο Ansaloni την κράτησε για δύο χρόνια μέχρι να αποφασίσει τελικά να την πουλήσει στον CEO της Microsoft, Paul Allen, για ένα άγνωστο ποσό (φήμες λένε ότι το ποσό έφτανε τα $ 2.000.000). Ο Allen, αποφάσισε να την δώσει να την φιλοξενήσουν στο The Experience Music Project στο Seattle της Washington όπου παραμένει μέχρι σήμερα, ένα μουσείο που ιδρύθηκε για να αναδείξει την ιστορία του Jimi Hendrix καθώς και του rock and roll γενικότερα.

Η “Woodstock Strat” παίχτηκε πρόσφατα από τον Kenny Wayne Shepherd κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής εκπομπής στο Jimmy Fallon Show τον Νοέμβριο του 2010.

Πόσο τυχερός …. ?

Ίσως και να είναι ιεροσυλία να παίζει οποιοσδήποτε με μια κιθάρα σαν κι αυτή, μια κιθάρα ενός θρύλου, αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όλοι θα  θέλαμε να την πιάσουμε στα χέρια μας. Έστω για λίγο, να πάρουμε λίγη από την «μαγεία» του Jimi Hendrix, να αισθανθούμε έστω κάτι από αυτό που έζησαν εκείνη τη νύχτα οι άνθρωποι που βρέθηκαν στο Woodstock…

The Woodstock Strat – Jimi Hendrix’ White One specs :

Body: Vintage White CBS-style Squier by Fender

Neck: CBS-style headstock, trussrod adjustable at the heel, no skunk stripe

Tuners: Original NOS Schaller F-engraved Fender pre-71

Neckplate: F-engraved reissue Fender plate with repro ’68 serial number

Pickguard: 1-ply white 11-screw (protection sheet still in place!)

Tremolo: CBS-era style

Pickups: Fender Custom ’69 grey bobbins

Ηλίας Πελέκης

April 28th, 2017

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.